przewodnik po Francji Instagram Tomasz spytek

POLSKI PRZEWODNIK PO PARYŻU

23 października 2022

Zupa cebulowa

SKŁADNIKI: 5 średnich cebul, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki tymianku, litr bulionu, bagietka, 150g sera żółtego (najlepiej Gruyère lub Comté), sól, pieprz.

 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać masło, oliwę, tymianek. Posolić i wymieszać. Przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę, w międzyczasie wymieszać, i piec dalej przez półtorej godziny- tym razem pod lekko uchyloną przykrywką. Po tym czasie cebula powinna być już brązowa. Postawić garnek na kuchence. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przelać do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu położyć pieczywo i posypać serem. Zapiekać przez około 5 minut w temperaturze 230 stopni.

Polityka prywatności

Copyright 2022 - 2024 przewodnikpofrancji.pl Tomasz Spytek Podróże i sport ! | Wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z plików cookies, programów rejestrujących ruch na stronie i programów afiliacyjnych. Jeżeli nie wyrażasz zgody na śledzenie, opuść ją lub zmień ustawienia w przeglądarce internetowej. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w polityce prywatności.

Regulamin świadczenia usługi przewodnickiej