Składniki: 8 brzoskwiń, 150g kandyzowanych owoców, 4 łyżki rumu, cukier (75g na każde 100g owoców), cytryna.
Kruche ciasto: 250g mąki, 125g masła, 75g cukru, jajko, szczypta soli.
Kruszonka: 100g zmielonych migdałów, 50g cukru pudru, 60g cukru, 4 białka.
Posiekaj owoce kandyzowane i zalej rumem. Pozostaw na 2 godziny. Połącz w tym czasie składniki kruchego ciasta, a całość wstaw, po wyrobieniu, do lodówki na 2 godziny. Obierz brzoskwinie (wcześniej warto sparzyć je gorącą wodą). Pokrój na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Dosyp cukier i wymieszaj. Przykryj i pozostaw na małym ogniu. Dodaj 2-3 plasterki cytryny i gotuj, aż całość będzie miękka.
Białka ubij z cukrem na pianę. Dodaj migdały i delikatnie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto i umieść je w okrągłej formie. Nałóż brzoskwinie i kandyzowane owoce. Całość przykryj pianą z białek. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Copyright 2022 - 2024 przewodnikpofrancji.pl Tomasz Spytek Podróże i sport ! | Wszystkie prawa zastrzeżone
Ta strona korzysta z plików cookies, programów rejestrujących ruch na stronie i programów afiliacyjnych. Jeżeli nie wyrażasz zgody na śledzenie, opuść ją lub zmień ustawienia w przeglądarce internetowej. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w polityce prywatności.