przewodnik po Francji Instagram Tomasz spytek

POLSKI PRZEWODNIK PO PARYŻU

25 października 2022

Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku

SKŁADNIKI: półtorej kilograma wołowiny (karkówki lub łopatki), 150g wędzonego boczku, 2 łyżki oleju roślinnego, 50g masła, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 por, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, 500ml bulionu wołowego, 500ml czerwonego wina (wytrawnego), łyżka koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, kilka gałązek tymianku i natki pietruszki, 8 małych szalotek, 200g małych pieczarek.

 

Mięso pokroić na 4-5 centymetrowe kawałki. Na patelnię włożyć pokrojony w kostkę boczek i powoli podsmażyć, aż do zrumienienia. Wyjąć na talerz, pozostawiając tłuszcz. Wlać na patelnię łyżkę oleju i dodać połowę masła. Partiami obsmażać mięso- z każdej strony. Odłożyć na talerz.

Włożyć pozostały tłuszcz i podsmażyć starty czosnek, pokrojone w plastry marchew i pora oraz drobno posiekaną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażać. 

Przełożyć składniki z patelni do naczynia żaroodpornego. Wlać bulion, wino oraz koncentrat. Zagotować. Dodać listek laurowy, tymianek, natkę. Włożyć mięso i boczek. Składniki powinny być w całości zalane. Po ponownym zagotowaniu przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Zapiekać przez dwie i pół godziny.

Na patelni, na reszcie masła, podsmażyć obrane cebulki szalotki i pieczarki (w całości). Dodać do gulaszu, wymieszać i piec- tym razem bez przykrycia- przez około 30 minut. 

Polityka prywatności

Copyright 2022 - 2024 przewodnikpofrancji.pl Tomasz Spytek Podróże i sport ! | Wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z plików cookies, programów rejestrujących ruch na stronie i programów afiliacyjnych. Jeżeli nie wyrażasz zgody na śledzenie, opuść ją lub zmień ustawienia w przeglądarce internetowej. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w polityce prywatności.

Regulamin świadczenia usługi przewodnickiej